Blogisarja: Rohkeasti konserttiin

Osa 1: Miten konserttiin pääsee?


11.3.2020

Onko klassisen musiikin konserteissa käyminen Sinulle vierasta? Arkailetko, kun tuntuu siltä, että siellä on ”hienoja ihmisiä” tai et tiedä, miten konsertissa ollaan? Pelkäätkö, ettet osaa pukeutua oikein? Jännittääkö, pitääkö konsertissa olla käteistä mukana? Etkö ymmärrä, miten lipun hinta ja ohjelmamaksu eroavat toisistaan? Haluaisitko kuitenkin kokea konserttielämyksen, mutta lähteminen tuntuu vaikealta? Tämä blogisarja on juuri Sinulle.

Miten voin löytää konsertteja?

Perinteisimpiä konserttipaikkoja ovat erilaiset salit, kirkot, museot ja taidetilat, joten konsertti-ilmoituksia ja -mainoksia löytyy usein niiden aulatiloista ja infopisteestä. Ilmoituksia löytää yleensä myös vaikkapa kirjastojen, kauppojen ja kahviloiden ilmoitustauluilta.

Suurin osa konserttijärjestäjistä ilmoittelee netissä, ja varta vasten etsittävä tieto onkin nopeiten löydettävissä sitä kautta. Kirjoittamalla selaimen hakukoneeseen sanat "konsertit [paikkakunta]" pääsee yleensä jo melko pitkälle. Paikkakunnan tapahtumia voi hakea myös mm. näissä palveluissa:

www.menoinfo.fi
www.meteli.net


Lippu tai pääsymaksu

Kun tapahtuman ilmoituksessa lukee lipun hinta, se tarkoittaa sitä, että sisäänpääsystä on aina maksettava. Lippujen hinnoissa lukee yleensä erilaisia vaihtoehtoja, esim. 25/15 € tai 25/15/10 €. Ensimmäinen hinta on normaalilippu ja jälkimmäiset hinnat tarkoittavat alennuslippuja eli yleensä eläkeläisen, opiskelijan ja työttömän lippua. Jos et ole varma, mikä lippu sinun on ostettava, kysy asiasta konsertin järjestäjältä. Jos mainitaan vain yksi hinta, kaikki liput ovat samanhintaisia.

Etukäteen hankittavat liput

Joihinkin konsertteihin liput voi ostaa tai varata etukäteen – tämä on mainittu ilmoituksissa. Tällöin liput hankitaan suoraan järjestäjältä (puhelimitse tai verkkokaupassa) tai lipunmyyntipalveluista, kuten:

www.lippu.fi
www.tiketti.fi
www.ticketmaster.fi

Lipunmyyntipalveluiden nettisivuilla voi myös selata itseä kiinnostavia tapahtumia. Paikasta ja järjestäjästä riippuen lippuihin tehdään myös paikkavaraus, jolloin ne ovat paikkalippuja.

Ovelta ostettavat liput

Jos lippuja ei voi hankkia etukäteen, ne myydään ovelta ennen konserttia. Tällöin on tyypillistä, että ilmoituksessa lukee ”Liput 25/15/10 € ovelta tuntia ennen konserttia”. Liput kannattaa varautua maksamaan käteisellä, ellei toisin ole mainittu.

Myös sellaisiin konsertteihin, joihin voi ostaa liput etukäteen, voi yleensä ostaa lippuja myös paikan päältä, jos konsertissa on tilaa.


Ohjelmamaksu

Kun ilmoituksessa lukee ”Ohjelma 10 €”, se tarkoittaa sitä, että itse konserttiin on vapaa pääsy mutta jos haluaa käsiohjelman, se maksaa 10 euroa. Käsiohjelma kannattaa varautua maksamaan käteisellä. Ohjelman ostaminen ei ole pakollista, konserttiin saa tulla ilmankin. Yleensä konsertista kuitenkin saa enemmän irti ohjelman kanssa: ohjelmassa on yleensä konsertin kappaleiden, säveltäjien ja esiintyjien tiedot ja muunkielisten laulujen suomennokset. Jos tulet kaverin kanssa, voitte vaikkapa ostaa ohjelman yhteiseksi. Tyypillisimmin ohjelmamaksullisia konsertteja järjestävät seurakunnat. Joskus ilmoituksessa lukee selvennyksenä ”Vapaa pääsy, ohjelma 10 €”.


Vapaa pääsy

Tällaiseen konserttiin voi kävellä sisään ilman mitään rahanvaihtoa. Pieni ohjelmalehtinen saattaa olla ovella ilmaiseksi tarjolla.

Seuraavassa osassa tarkastellaan konserttitilannetta – mitä konsertin aikana tapahtuu paitsi musiikkia? Pysy kuulolla!