"Laulu on puhetta sydämeltä sydämelle."

Tämän lauseen kuulin laulutieni alkumetreillä 15 vuotta sitten. Olin siitä silloin hyvin vaikuttunut ja se on puhutellut minua monet kerrat sen jälkeenkin. Siihen tiivistyy esiintyjänä olemisen ydin - laulaminen on jotain sellaista, joka tulee kokonaiseksi jakamalla.

Aloitin lauluopintoni Kainuun musiikkiopistossa vuonna 2005. Vuosina 2008-2014 opiskelin Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja valmistuin muusikoksi ja laulun instrumenttiopettajaksi pääaineenani klassinen laulu. Opiskeluaikana tein monenlaista, mm. sävelsin opinnäytetyönäni Kovu's Sorrow - Nuoren leijonakuninkaan requiem -teoksen kuorolle ja orkesterille, tein Orfeon roolin Gluckin oopperassa Orfeo ed Euridice ja tein monipuolisia musiikin- ja laulunopettajan sijaisuuksia.

Toiminimeni Hopeakko syntyi vuonna 2011. Yrittäjävuosieni aikana olen lauluesiintymisten lisäksi antanut yksityisiä laulutunteja ja tarjonnut graafisen alan palveluita: logosuunnittelua, kuvitusta, nettisivuja ja taittoa. Olenpa myös ommellut muutamat vetoketjut ja leiponut karjalanpiirakoita (mainittakoon, että täysrukiisina, niin kuin mummonikin!). Laulaminen on kuitenkin aina ollut pääjuttuni. Minua kiinnostaa oppia jatkuvasti uutta, joten olen mielelläni mukana erilaisissa musiikillisissa ja poikkitaiteellisissa projekteissa.

Laulajan työssä parasta on kommunikaatio ja jakaminen. Laulaja esiintyy harvoin yksin, ilman toisia muusikoita, joten yhteisöllisyys on konkreettisesti läsnä. Kuulijat tekevät oman osuutensa esitystilanteeseen - kun herkistytään kuuntelemaan musiikkia, ilmapiiri on usein käsinkosketeltava.

Olen kiitollinen siitä, että saan työssäni olla läsnä ihmisen elämän suurissa tapahtumissa - ilossa ja surussa, menestyksissä ja menetyksissä. Pidän näitä kokemuksia hyvin arvokkaina. Niissä hetkissä on läsnä koko elämän spektri - ja niissä hetkissä myös sydämet ovat avoinna kuuntelemaan ja puhumaan.

CV

Koulutus

Muusikko (AMK), Jyväskylän ammattikorkeakoulu 2012 (opettajina Hannele Valtasaari ja Seppo Ruohonen)
Musiikkipedagogi (AMK), Jyväskylän ammattikorkeakoulu 2014 (op. Päivi Virolainen-Kalpio)
Yksityiset lauluopinnot Hannele Valtasaaren johdolla 2015-2019, Marjut Hannulan johdolla 2019-

Kirkkomusiikki (solistiset tehtävät)

Altto - Stabat Mater (Pergolesi) 2009
Altto - Vesperae solennes de confessore (Mozart) 2019
Altto – Kantaatti ”As pants the heart” (Händel) 2012
II Sopraano – Kantaatti "Willkommen süsser Bräutigam" (Lübeck) 2017
Solisti - Stabat Mater (Vivaldi) 2020

Oopperaroolit (esitetty)

Orfeo - Orfeo ed Euridice (Gluck)
Lisinga - Le Cinesi (Gluck)

Muu näyttämökokemus

Dame Doleful - Too Many Sopranos, I näytös (Penhorwood)
Altto (kuoro) - Mustalaisruhtinatar (Kálmán)
Altto (kuoro) - Macbeth (Verdi)
Juno (mykkärooli) - Paride ed Elena (Gluck)

Kilpailut

Semifinalisti - Merikanto -laulukilpailu 2015

Yhteystiedot

040 754 7056


katariina.poikela@gmail.com