English Suomi

Katariina Poikela on kainuulaissyntyinen laulaja, jonka ääni soi parhaimmillaan matalan mezzosopraanon ja alton ohjelmistossa. Hän haastaa itseään ennakkoluulottomasti taiteen eri muodoissa, esiintyy niin konserteissa kuin yksityisissä tilaisuuksissa ja työskentelee myös draaman ja visuaalisen ilmaisun parissa. Tällä hetkellä hän suorittaa maisteriopintoja oopperalaulusta Göteborgin musiikki- ja näyttämöakatemiassa opettajanaan Bo Rosenkull. Aiemmin hän on valmistunut laulajaksi ja laulunopettajaksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta Seppo Ruohosen ja Päivi Virolainen-Kalpion johdolla ja opiskellut laulua myös Hannele Valtasaaren ja Marjut Hannulan kanssa.

Klassisena laulajana Katariinan erityisiä mielenkiinnon kohteita ovat barokkimusiiki ja romantiikan ajan vokaalimusiikki. Hänen oopperarooleihinsa kuuluvat mm. Orfeo ja Lisinga (Gluck) sekä Gertrud ja Piparkakkunoita (Humperdinck). Kirkkomusiikkiteoksista mainittakoon Vivaldin Glorian ja Stabat Materin alttosolistin osuudet. Hän myös säveltää: vuonna 2011 kantaesitettiin hänen säveltämänsä teos ”Kovu’s Sorrow – Nuoren leijonakuninkaan requiem” kuorolle ja kamariorkesterille ja kesällä 2021 hänen soololaulusävellyksensä ”Lament” kuultiin osana Pelto-tanssiteosta Kokon tilalla Kangasniemellä. Yksityisenä palveluntarjoajana Katariina on erikoistunut säestämättömiin soololauluesityksiin sekä kirkollisten tilaisuuksien lauluihin.

Avaa PDF

CV

Strauss: Daphne, wir warten dein (Gaea) / 2023

Humperdinck: Piparkakkunoita, Hannu & Kerttu / 2022Ponchielli: Voce di donna (La Cieca) / 2022Tarina

"Laulu on puhetta sisimmästä sisimpään

Olen kotoisin maalta, tai oikeastaan korvesta. Kun minussa lähti aikanaan laulu soimaan, se tapahtui melko usein niin, että jalassa oli mutaiset, kuluneet lenkkitossut. Kävelyreittini veivät muun muassa rämeikön reunalle huitomaan hyttysiä, metsään halailemaan mäntyjen runkoja ja vaaran laelle silittelemään jäkäläisiä kanervikkoja. Siellä mieleni ja kehoni lauloivat. Kirjoitin omia lauluja, opettelin rämpyttämään kitaraa, tutustuin oopperaan ja ihastuin barokkiin. Olin löytänyt sen, mitä halusin tehdä.

Niinpä minusta koulutuksen, projektien ja kasvun myötä tuli laulutaiteilija. Pohjoinen, karunkaunis sielunmaisema on pysynyt mukanani ja muistuttanut, että korkeallekin kurkottaminen on turvallista, kun on ensin juurtunut.

Missä tahansa laulankin, haluan tarjota kauniita, aitoja ja vahvoja elämyksiä. Tähän mennessä esiintymistiloinani ovat olleet muun muassa konserttisalit, kirkot, teatterit, kyläseuran talot ja pellonreunat. Klassisen laulumusiikin ammattilaisena haluan laajentaa taiteen kokemisen mahdollisuuksia erityisesti syrjäseudulla ja rakentaa siltoja perinteisen korkeakulttuurin ja maaseutukulttuurin välille.

Millaisessa maisemassa Sinä haluaisit kuulla laulua?"

Ooppera

E. Humperdinck: Hänsel und Gretel

Göteborg

Roolit /
Gertrud (äiti)
Piparkakkunoita

(Kuva: Johan Wingborg)

Info (englanniksi)